luni, 10 aprilie 2017

Biblioteca Emiliei: 1 Te iubesc, orice culoare ai avea!

Locuim pe o planetă incredibil de frumoasă tocmai pentru că nu are un singur fel de peisaje, are mări, oceane, râuri, munți și văi, dealuri, păduri și câmpii, deșerturi și întinderi de gheață. De ce oamenii ar fi la fel? Oamenii sunt și ei de diferite forme, mărimi, culori și hramuri. Cartea aceasta subliniază ideea de iubire, unicitate, familie.

Te iubesc, orice culoare ai avea!” este o carte scrisă de Mihaela Coșescu și ilustrată de Ana Stinghe, o artistă adevărată la cei 13 ani ai săi în momentul publicării cărții.



Girafa Gigi este singurul copil în familia sa, dar așteaptă cu nerăbdare nașterea unui frățior ... sau a unei surioare. Tot ce știe e că va iubi mult bebelușul, deoarece nu are cu cine să se joace, să vorbească, să împartă bucuria de a trăi. Ar fi vrut să vină bebelusul mai repede, plictisindu-se de mâncat frunze toată ziulica. Savana africană nu oferea prea multe opțiuni în materie de petrecut timpul distractiv.




Nașterea lui Vivi, surioara mult așteptă, schimbă dinamica familială: în primul rând pentru că bebelușa are nevoie de mai multă atenție și, în al doilea rând, pentru că Vivi este puțin diferită și incită interesul tuturor. Vivi s-a născut puțin diferită, adevărat, dar tot girafă este și își iubește mult familia, în special, pe sora ei mai mare, Gigi, pe care o și admiră.




Vivi, deși mică, observă că toată lumea o privește mai ciudat la început, apoi cu uimire. Se bucură că își are părinții aproape și sora alături. Doar că această atenție și uimire intervine în relația dintre surori, înstrăinându-le puțin una de cealaltă. Fiecare se simte diferită prin prisma percepției celorlalți, fiecare încearcă să devină precum cealaltă.

Părinții celor 2 mici girafe sunt cei care rezolvă această situație printr-o mică propoziție, dar plină de putere: ”Te iubesc, orice culoare ai avea!”. Cât de frumoasă este iubirea necondiționată a familiei și acesta ar trebui să fie un drept al oricărui copil adus pe această lume: dreptul la iubirea necondiționată, oricum ar fi acest copil!




Emi despre carte:

-Mami, dar girafa mică se simțea tristă?
-Da, Emi, pentru că nu era privită la fel ca sora ei mai mare.
-Da, dar Gigi tot o iubea, nu?
-Tu ce crezi?
-Gigi și Vivi sunt surori-prietene.
-Cum așa?
-Sunt cele mai bune prietene, dar și surori, și se iubesc mult de tot.

Da, Emiliei i-a plăcut mult povestea celor 2 girafe, a făcut o ”analiză” destul de interesantă a situației celor 2 surori și tot se îndreptă spre carte din când în când, plăcându-i ilustrațiile și diferențele dintre cele 2 surori.

Despre situația noastră

Avem 4 luni și 9 zile de când suntem 4 și nu numai 3. Da, suntem mândrii părinți a 2 fete cucuiete :) Pe românește, e greu să împaci și capra și varza, să nu mai vorbesc, de restul plantelor și animalelor (hahaha, dar uneori e mai mult un râsu`-plânsu`). Interesul pentru noua membră a familiei a fost și continuă să fie mare, iubire există din plin, desigur și ceva gelozie.

Noi încercăm ca atmosfera din casă să fie cât mai relaxată, doar că uneori nu prea ne iese: mârâieli de la ambele fete, viroze care adaugă tensiune, dantura Mariei care iese ceva mai devreme, așadar suntem ”cadorisiți” și cu multe plânsete, chiar urlete, până într-o seară când Emi nu a mai suportat și a întrebat dacă așa va fi în casă cu un bebeluș.

-Nu mai suport atâta plâns, dar eu tot te iubesc, Mărie cu pălărie! (preia din formulele nostre de adresare)

E greu, foarte greu, dar cărțile ne pot ajuta să descoperim între paginilor lor expresia sentimentelor și trăirilor noastre. Nouă ne-a plăcut enorm povestea celor 2 surori, Gigi și Vivi, chiar terapeutică pentru Emi.

Vă recomandăm amândouă această carte și vă anunțăm că autoarea mai are o carte publicată, o vom cumpăra și noi cât de curând, desigur este tot o poveste terapeutică despre ”O poveste despre emoțiile pe care le simt copiii când părinții se ceartă. Cum putem depăși greul atunci când căutăm soluții, in loc de critică”. Cartea poate fi comandată de pe Cărturești sau pentru oferte si comenzi de grup, se poate scrie pe crestemoameni@gmail.com


(imagine preluată de pe pagina de Facebook a cărții)


Cartea ”Te iubesc, orice culoare ai avea!” o puteti găsi pe Emag, Libris, Cărturești. Puteți citi un interviu cu autoare pe crestemoameni.ro, întrebările fiind puse de copii.

2 comentarii:

  1. Ma bucur mult ca va place cartea si ca va este de folos :*
    M-am gandit eu ca se va potrivi cu situatia voastra si de aceea v-am daruit-o.
    Am trecut prin situatii de tot felul cu Daria si Andrei asa ca stiu ce inseamna sa incerci sa impaci capra, varza, lupul, gradinarul etc

    RăspundețiȘtergere

Mestesugul - arta si meserie - serie de interviuri: Push Design (3)

Push Design este un duo dinamic, creativ până la cer și înapoi, și mai sunt și soț și soție. Mi se pare minunat ceea ce fac ei, plus multel...

Popular